KaryonFood

Landbouw voor Timmermans nu plotseling ‘prioriteit’

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de EU-Commissie, tevens klimaatcommissaris, lanceert op 20 mei ondanks verzet vanuit het Europees Parlement (EP) en vanuit de overkoepelende boerenorganisatie in Europa (COPA) toch zijn Food to Farm (F2F)-strategie (‘van boer tot bord’). Na een eerdere uitval begin dit jaar tegen de boeren, noemt hij de landbouw nu plotseling een ‘prioriteit’. Timmermans komt behalve met een nieuw voedselplan ook met een nieuwe biodiversiteitsstrategie.

De tegenstanders, aangevoerd door Europese Volkspartij (de grootste partij in het EP), vragen om uitstel van deze lancering van deze plannen tot na de zomer. Dit omdat de boeren nu al onder grote druk staan door de coronacrisis en omdat de Europese steunmaatregelen tot nu toe onvoldoende zijn.

Maar Timmermans verklaarde begin deze week in de landbouwcommissie van het EP dat de coronacrisis niet als excuus mag worden gebruikt om de F2F-strategie uit te stellen: „We krijgen nu enorme klappen op het gebied van groei en investeringen, maar we mogen niet vergeten dat die andere crisis, de klimaatverandering, er ook nog steeds is. Die is niet plots verdwenen. Als we nu niets ondernemen om het klimaat en de biodiversiteit aan te pakken, zal onze landbouw daar het meest van onder lijden.”

Timmermans zal op 20 mei maatregelen bekendmaken om de volledige voedselketen van productie tot consumptie duurzamer te maken. Hij zal wetgeving aankondigen om de risico’s en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en van meststoffen te verminderen. Ook komt Timmermans met voorstellen om het areaal voor biologische landbouw in de EU te vergroten en deze sector financieel meer te steunen.

Verontwaardiging

Begin dit jaar veroorzaakte de EU-topman nog heel wat verontwaardiging onder de boeren in Nederland en in Europa door ervoor te pleiten, dat de oppervlakte aan landbouwgrond in de Europa en bijgevolg de export van landbouwproducten het best drastisch ingekrompen zouden moeten worden. Timmermans joeg de boeren verder op stang door te verklaren dat „de Europese boeren vasthouden aan achterhaalde ideeën in plaats van nu te veranderen”. Ook waarschuwde hij dat als de boeren blijven vasthouden aan de huidige manier van intensief produceren, ze geen kans hebben om te overleven. En tot de Nederlandse boeren zei hij destijds: „Ik kan niet begrijpen dat boeren in mijn land op straat komen om een landbouwsysteem te verdedigen dat geen toekomst meer heeft.”

Ander geluid

In de landbouwcommissie van het EP liet Timmermans plotseling een totaal ander geluid horen. De Commissie denkt met de F2F strategie op langere termijn en wil de veerkracht van de EU vergroten na de huidige crisis en dat sector per sector bekijken: „Voor veel sectoren betekent dit dat we de afhankelijkheid van import van buiten de EU moeten verlagen. De productie binnen Europa zal moeten verhogen.”

Volgens Timmermans mag niemand achterop blijven. Dat geldt volgens hem ook voor de landbouwsector, die zwaar getroffen wordt en dus ook steun moet krijgen. „Ik kan hier niet duidelijker over zijn. Landbouw is voor ons een prioriteit want de sector zorgt voor ons voedsel. Maar het moet wel op een duurzame manier.”

Rechtstreekse maatregelen

De EU-landen hebben op voorstel van de Commissie al een eerste reeks maatregelen genomen om de landbouw te ondersteunen in verband met de coronacrisis. Het gaat om steun voor private opslag van zuivel, rund- en schapenvlees en flexibeler omgaan met bestaande Europese financiële middelen. Maar desondanks blijven de prijzen voor de boeren laag. Nu vragen verschillende lidstaten steun voor de aardappelsector en extra steun voor de private opslag van onder meer varkensvlees.